Яким був 2023-ий рік? Підсумки Групи компаній DroneUA

December 29, 2023
Яким був 2023-ий рік? Підсумки Групи компаній DroneUA
   

2023-ий був непростим для українського бізнесу. Утім, нові економічні та геополітичні виклики не стали обмежувальними факторами, а були поштовхом до знаходження нових ефективних рішень, створення нових продуктів і виходу на нові ринки.

Нинішні реалії змушують кожного українського підприємця розвиватися з космічною швидкістю. Фундаментом успіху в сучасних умовах є:

  • чітке розуміння глобальних світових тенденцій;
  • відстеження швидко змінювального попиту українців;
  • оптимізація та автоматизація виробництва;
  • створення нових партнерств і колаборацій;
  • застосування інноваційних управлінських рішень;
  • побудова команди професіоналів, котрі швидко адаптуються до змін.

Враховуючи це, Група компаній DroneUA разом із вітчизняними та міжнародними партнерами, задавала нові вектори діяльності для подальшого спільного розвитку країни та набувала новий ефективний досвід.

Прорив року - вихід проекту FarmFleet на американський ринок 

У 2023 році ГК DroneUA з успіхом вийшла на закордонні ринки в один з найважчих періодів в історії для всіх українців. Було створено новий напрямок діяльності, що розширює й презентує передовий досвід України в сфері інтеграції робототехніки та інноваційних технологій на американський ринок. Так, у червні 2023 року інноваційний стартап FarmFleet, який було презентовано у 2022 році як онлайн-платформу для систематизації швидкозростаючого ринку послуг дронів-обприскувачів в сільському господарстві, залучив перші інвестиції в розмірі 550 000 дол. США, за оціночної вартості 3,7 млн дол. США та розпочав глобальну експансію американського ринку. Протягом цього року відкрили представництво, створили кілька юридичних осіб і налагодили системну роботу команди. 

Для команди DroneUA це не перший такий досвід, але безумовно один з найважливіших, враховуючи перспективність партнерських відносин між Сполученими Штатами Америки та Україною, що відкриває нові можливості та перспективи для обох сторін.

 

Разом із тим відбулося значне посилення роботи FarmFleet завдяки створенню власної сервісної команди з 8 бригад, котрі протягом усього сезону обробляли посіви українських господарств. Таким чином DroneUA разом з інвесторами та партнерами продовжила сприяти спрощенню доступу фермерів до інноваційних ресурсоощадних технологій. Адже використання дронів забезпечує скорочення витрат на пальне, ЗЗР, водні ресурси та скорочує викиди CO2. Так, підходи FarmFleet сприяють створенню сталого майбутнього для сільськогосподарського сектору в цілому.

Наприкінці жовтня 2023 FarmFleet увійшов до складу національної стартап-делегації, та має за честь представити Україну на найбільшій світовій виставці споживчої електроніки, технологій та інновацій - CES 2024 (Consumer Electronics Show 2024) у Лас-Вегасі (США). Торгова місія підтримується Мінцифрою, разом з Українським фондом стартапів та Українською асоціацією венчурного та приватного капіталу (UVCA), Програмою USAID «Конкурентоспроможна економіка України».

Посилення енергетичної безпеки та незалежності українців

Протягом 2023 року ГК DroneUA продовжила активно працювати над посиленням енергетичної незалежності Українців. 

Станом на кінець 2023 понад 70 000 портативних пристроїв EcoFlow вже доставлено українським родинам і підприємствам, це понад 91 МВт*годрозосереджених потужностей накопичення енергії, розподілених по всій країні, якомога ближче до кінцевого споживача. Наразі Україна демонструє найшвидші темпи зростання та розбудови енергетичної автономності як приватного сектору, так і бізнесу. Попит на портативне живлення так і стаціонарні системи, що працюють на власній сонячній генерації зростають. І вже наступного року вітчизняний ринок продемонструє нові досягнення. 

Можливість генерувати власну енергію - це не лише економічно вигідно, а й екологічно. Враховуючи прийняття Європою рішення про скорочення викидів CO2 до 0% до 2050 року, попит на екологічні технології зростатиме. Тому ціни також зростатимуть і впроваджувати технології енергонезалежності потрібно вже зараз.

Говорячи про відбудову України і її місце в Європейському Союзі, екосистема енергетично незалежних рішень, які DroneUA розвиває вже з понад 750 партнерами та інтеграторами, закладає міцну основу для енергетичної першості в ЄС.

Ще одним непересічним досягненням цього напрямку стало відкриття в Києві першого в світі Авторизованого офлайн-магазину EcoFlow. Не в Європі, не в Китаї чи США, а Україні. Відкриття магазину і розроблена концепція простору та представлення бренду стали взірцем для єдиного брендового стилю офлайн- магазинів EcoFlow у світі.

 

Посилення продовольчої безпеки в сільському господарстві

Використання агродронів забезпечує скорочення ресурсів, посилення дбайливого підходу до природокористування, інноваційну розбудову регіонів і створення робочих місць.

За результатами 2021, 2022 та 2023 агросезонів загальна площа посівів, що оброблена агродронами в Україні становить 3,1 млн га (1 млн, 1,2 млн та 0,9 млн га відповідно).

Сумарно це дозволило отримати наступні результати:

  • площа оброблених посівів: 3,1 млн га;
  • скорочення використаного пального: 17,05 млн л;
  • скорочення викидів вуглецю: 43,4 тис. тонн;
  • додатково зібраного врожаю: 486,7 тис. тонн;
  • економія води: до 620 тис. тонн;
  • кількість робочих місць: до 1 тис.

Цього сезону команда DroneUA поруч із посиленням доступу до технологій дронів-обприскувачів представникам ММСП, продовжила активно розвивати та посилювати експертизу та розуміння робототехніки.

 

Командою DroneUA проведено:

  • 5 спеціалізованих аграрних конференцій присвячених можливостям і практичним кейсам дронів-обприскувачів, у яких взяли участь понад 400 представників агробізнесу;
  • понад 20 спеціалізованих лекцій та семінарів для студентів аграрних вузів. Окремі вузи були облаштовані навчальними моделями дронів, що дозволить студентам ще в період навчання опановувати інновацій. І цей напрямок наразі активно посилюється.
  • поставку дронів-обприскувачів у Центри професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості (наразі поставлено 9 комплектів обладнання) і проведення комплексного навчання для викладачів завдяки надання грантових коштів міжнародними організаціями. 

DroneUA став частиною глобального проекту популяризації безпілотних технологій за ініціативи та підтримки FAO. В рамках якого Український досвід використання дронів в сільському господарстві був представлений як еталон досягнень. Експертиза України представлена на трьох міжнародних конференціях для аграріїв Грузії, Молдови, Узбекистану, Казахстану та України. Статті, експертні відео, та семінар - це все заслуга українських агровиробників, які навіть у складні часи залишаються відкритими інноваціям.

Корпоративна соціальна відповідальність і благодійність

У листопаді 2023 року ГК DroneUA започаткувала ще один напрямок націлений на посилення енергетичної безпеки соціальних установ: дитячих будинків, реабілітаційних центрів, лікарень, пологових будинків. За майже 1 рік актичної роботи Благодійний Фонд “ДронЮА” надав допомогу:

  • 135+ портативних зарядних станцій передано на благодійність;
  • 2,5+ млн грн загальна вартість прямої технічної допомоги;
  • 25+ дитячих будинків та соціальних установ, що отримали допомогу;
  • 100+ кВт загальна місткість переданих джерел резервного живлення. 

Після трагедії на Каховській ГЕС силами БФ “ДронЮА” було надано допомогу у вигляді портативних зарядних станцій (10+шт) для підрозділів ДСНС, які вели рятувальні роботи та ліквідацію наслідків.

На фоні всіх фронтів, економічного, продовольчого, енергетичного, наша команда долучена і до реального фронту. Приклад Февзі Аметова, як власника бізнесу і в той же час захисника в складі підрозділу авіарозвідки Нацгвардії, надихає і гуртує команду, адже всі знають як багато сил доводиться докладати, щоб поєднувати і службу, і управління компанією. В цьому проявляється сила і міць колективу, команди, компанії.

Сьогодні Україна є серцем нових безпекових технологій, де народжуються найсміливіші ідеї, а професіонали в галузі інженерії гартуються вогнем. Наша роль полягає в тому, щоб допомогти цим напрямкам рости як в Україні, так і за її межами, співпрацюючи з компаніями, які становлять частину нашої екосистеми.

Тому Група компаній DroneUA продовжує масштабувати досвід, набутий в Україні, посилювати напрямки енергетичної незалежності і продовольчої безпеки, популяризувати українське обладнання та інновації на міжнародних ринках, створювати нові екосистеми, залучати фінансування для розвитку українського бізнесу. 

Група компаній DroneUA дякує всім клієнтам, партнерам, друзям і колегам за насичений рік і плідну співпрацю. Разом із тим DroneUA будує плани на 2024-ий рік і впевнено рухається далі разом із вами - до інноваційного майбутнього та Перемоги України!

З повагою, команда ГК DroneUA!

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами