Очі роботів, нові лідери Livox в асортименті DroneUA

September 28, 2023
Очі роботів, нові лідери Livox в асортименті DroneUA
   

Не єдиними дронами: DJI створює революцію на ринку транспорту майбутнього завдяки своїм лідерам. DroneUA є офіційним імпортером та дистриб'ютором усієї лінійки технологій DJI на території Східної Європи та Кавказу.

Мабуть, незабаром компанія DJI асоціюватиметься не тільки з усілякими дронами різних модифікацій та призначення, а й з усією екосистемою робототехніки та транспорту майбутнього.

DJI у рамках виставки CES 2020 крім традиційної лінійки фірмових квадрокоптерів, представила лідарну систему Livox, обіцяючи революціонізувати індустрію датчиків віддаленого зондування. В рамках презентації анонсували два датчики Horizon та Tele-15, в основі яких закладено принципово новий метод сканування. Це відкриває обширні горизонти використання подібних систем – від простих автомобілів до складної робототехніки для широкого спектру застосування (логістика, картографія, геодезія, розумні міста тощо).

Якщо коротко, то лідер або лазерний радар (Light Detection and Ranging) – це спеціальний оптичний датчик, який сканує простір за допомогою інфрачервоного променя. Технологія не нова, але стала справжнім проривом для автомобільної та транспортної промисловості, подарувавши надію на появу автопілотів.

Ідея проста: датчик випромінює лазерні промені і приймає їх відображення, фіксуючи інтервал часу їх повернення. Оскільки швидкість світла відома, таким чином можна отримати точну інформацію про відстань до об'єкта, що його відобразив.

І хоча все досить зрозуміло, складність криється в деталях: як спрямовувати лазер у різні боки, як вимірювати час на шлях туди і назад, і світло якої частоти використовувати.

Рішень у цієї технології нині досить багато, але ключовою відмінністю Livox від ринкових аналогів є неповторне сканування (NRS), що дає значні переваги в порівнянні з класичним шаблоном лінійного, що повторюється. сканування (RLS) більшості нинішніх лідерів. Особливість полягає в тому, що звичайні лідарні датчики засновані на методі горизонтального лінійного сканування, який має суттєвий мінус — можливість появи сліпих зон. Це означає, що деякі об'єкти всередині поля зору залишаються непоміченими, незалежно від того, як довго триває сканування. Технологія Livox здатна сканувати 99,8% площі поля зору та успішно виявляти об'єкти на відстані до 500 метрів, що неможливо для людського ока.

Особливістю нових лідерів є підвищення точності сканування залежно від його тривалості. Унікальний метод сканування датчика Livox Lidar дозволяє досягти майже 100% точності розпізнавання при збільшенні часу сканування або просто кажучи з кожним подальшим скануванням зображення покращується. Це можливо через особливу генерацію шаблону сканування та подальшого створення тривимірного зображення навколишнього середовища.

Крім того, завдяки запатентованій технології DL-Pack Livox калібрується автоматично.

Horizon та Tele-15 відрізняються між собою за характеристиками. Наприклад, Horizon може сканувати простір на відстані до 260 м і легко охоплює 4 смуги руху на відстані 10 м. А ось Tele-15 може виявляти об'єкти на відстані до 500 м, допомагаючи таким чином автономній системі керування заздалегідь виявляти віддалені об'єкти, чим значно збільшує час відгуку навіть на високих швидкостях. Обидва датчики працюють у широкому (і навіть екстремальному) діапазоні температур. від –40°C до 65°C.

Виробники заявляють, що ці продукти є яскравим прикладом, коли баланс між ціною і якістю не порушений.

Але як би там не було, одне можна стверджувати однозначно – людство стоїть на порозі кардинальних змін у своїй історії.

Команда Drone.UA переконана, що розвиток цієї технології переверне еру машинобудування. Вже зараз в Україні є потреба в таких девайсах з боку компаній, пов'язаних з автотранспортом, робототехнікою та інженерною геодезією. Хоча це не було для сфер використання лідерів — вони важливі у сфері вивчення кліматології, археології, створення додаткової реальності. Але про це трохи пізніше.

Сенсори Livox вже доступні в асортименті DroneUA

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами