Commercial UAV Expo: Україна - новий хедлайнер світового ринку робототехніки

September 11, 2024
Commercial UAV Expo: Україна - новий хедлайнер світового ринку робототехніки
   

Цьогорічна участь українських компаній на міжнародній виставці Commercial UAV Expo у Лас-Вегасі стала справжньою світовою сенсацією, де Україна постала як серйозний гравець на світовому ринку робототехніки. Талановиті інженери, якісна компонентна база та потужний виробничий потенціал — викликають захоплення у світової технологічної спільноти, позиціонуючи країну як бажаного партнера у розробці, виготовленні та впровадженні безпілотних рішень. Всього за 2,5 роки Україна здійснила справжній прорив, продемонструвавши стрімке масштабування дронобудування, виготовляючи щомісяця понад 300 тисяч нових роботизованих пристроїв. 

Вперше за 10-літню історію проведення виставки, Україна була представлена цілим пулом компаній, що вже якісно зарекомендували себе на міжнародній арені завдяки своїм інноваційним розробкам. До Українського павільйону увійшли: DroneUA, Futurology, Bavovna AI, RadioBird, KARA DAG, FREEUA, FarmFleet, Boxo Ukraine та Piranha Tech, які виконали роль амбасадорів та технологічних дипломатів, представляючи українську екосистему разом із Генеральним консульством України в Сан-Франциско. Єдність бізнесу та урядових структур змогла чітко продемонструвати лідерство України в галузі робототехніки БПЛА. 

Протягом трьох днів на міжнародному майданчику наймасштабнішої події, що присвячена комерційному використанню дронів в Північній Америці пройшла низка експертних подій, що привернула неабияку увагу до українських розробок. У перший день відбулася презентація екосистеми технологічних рішень у сучасній робототехніці, де Україна продемонструвала грандіозні можливості масштабування власного виробництва робототехніки за надзвичайно короткий проміжок часу. Особлива увага була прикута саме до використання технологій в контексті відбудови країни у різноманітних галузях. 

   

Другий день на Commercial UAV Expo став без перебільшень визначним для України, адже розробки вітчизняних інженерів здобули широке визнання серед експонентів з різних країн світу. Під час медіапітчингу для преси, одразу дві команди з Українського павільйону BavovnaAI та FreeUA потрапили до числа фіналістів, що були відібрані для представлення своїх проєктів групі редакторів і репортерів, які шукають нові найбільш унікальні та інноваційні рішення. За результатами експертного журі саме BavovnaAI стала переможцем відбору серед 15 компаній-учасниць виставки.

 

Безпрецедентне лідерство та досвід України у використанні дронів в агросекторі на Європейському ринку створили експертну базу для проведення круглого столу на тему: “Від виявлення до дії: Дрони та сільське господарство в США”. Відтак за модерації Валерія Яковенка, співзасновника та керуючого партнера DroneUA та Ешлі Хенсон, керівниці безпілотних авіаційних систем John Deere відбулася дискусія за участі 60 осіб. Активні обговорення стосувалися актуальних змін та державного регулювання використання сільськогосподарських дронів, впровадження сучасних бізнес-підходів та дієвих практик, ефективності застосування безпілотних технологій в агровиробництві, управління ресурсами та залучення нових співробітників, а також поточний стан та перспектив функціонування галузі. Спільнодія учасників дозволила сформувати спільне комплексне бачення розвитку індустрії у розрізі років.

 

Завершальним етапом події стала презентація платформи Fleet of Millions, що є ініціативою українських компаній та являється унікальним стартовим майданчиком для інноваторів у сфері безпілотних технологій, що надає доступ до однієї з найбільших у світі екосистем для розвитку робототехніки. Українська екосистема зібрала виробників дронів та спеціалізованих компонентів, а також представників урядових структур — Міністерства цифрової трансформації, Міністерства внутрішніх справ та Генерального консульства України в Сан-Франциско. Спільно експерти взяли участь у панельній дискусії: «Флот мільйонів: Українські секрети масового виробництва дронів». Захід наочно показав як злагоджена робота держави та підприємств дозволяє досягти небачених результатів, виходячи у світові лідери зі створення мільйонних парків дронів за рекордно короткі проміжки часу.

 

Експертні обговорення відкрило відеозвернення віцепрем'єр-міністра України Михайла Федорова, який наголосив на активній роботі держави у напрямку зміни концепції використання дронів: 

Роль уряду полягає в тому, щоб встановити чіткі правила і створити простір, де інновації зможуть розвиватися, а не існувати в межах жорстких рамок. Ми вже розробили концепцію розвитку сектору інновацій на наступні 10-30 років. Адже український досвід, блискучі інженери, сприятливі податкові й правові умови для розвитку компаній є фундаментом для співпраці та інвестицій в Україну.”

Своєю чергою українські дипломатичні установи працюють над якісним представництвом України, сприяючи побудові партнерств на міжнародних майданчиках. 

Сьогодні Україна знаходиться на передовому краю розвитку технологій БПЛА і наше головне завдання — налагодження діалогу між Україною та США, що вже відображається у якісній комунікацію між українськими бізнесами та американськими компаніями-виробниками. Важливо, щоб українські компанії мали можливість інтегруватися в світовий ринок, налагоджувати співпрацю з виробниками та постачальниками запчастин, створювати нові партнерства з міжнародним, в тому числі американським бізнесом. Тому варто не тільки підтримувати наявні розробки, а й швидко та злагоджено створювати нові, щоб мати конкурентну перевагу у сфері безпілотних технологій. Наразі країна розробляє нові продукти, орієнтуючись на масштабування виробництва та покращення технологій, що можливо реалізувати в США”, — акцентував Генеральний консул України в Сан-Франциско Дмитро Кушнерук.

 

Наразі Україна широко використовує безпілотники у різноманітних сферах, включаючи промисловість та безпеку. Такий рівень імплементації технологій є досягненням та викликом для розвитку індустрії водночас. Тому особливий фокус уваги найближчим часом буде спрямований на пошук балансу між безпековим та комерційним застосуванням дронів, про що зазначив представник Міністерства внутрішніх справ України.

Український павільйон, що став справжнім осередком українських інноваційних бізнесів продемонстрував високу конкурентоспроможність країни у розробці та виробництві безпілотних рішень. Український досвід вже сьогодні є релевантним для застосування у багатьох країнах світу. Без сумніву Україні вдалося продемонструвати, що "Made in Ukraine, Designed in Ukraine" — це про лідерство та невпинне прагнення до розвитку попри будь-які виклики.

 

Надалі Український павільйон стане щорічною ініціативою в рамках Commercial UAV Expo, представляючи ще більше українських компаній, утворюючи нові колаборації з іноземними бізнесами та посилюючи світовий технологічний сектор новітніми українськими розробками.

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами