Штучний інтелект на службі Податкової

October 02, 2023
Штучний інтелект на службі Податкової
   

Державна фіскальна служба України активно використовує технології штучного інтелекту для моніторингу сільськогосподарських земель разом із компанією DroneUA.

У квітні 2019 року завершився черговий етап робіт пілотного проекту зі сканування Луганської та Львівської областей з використанням супутникових технологій та систем автоматичної класифікації полів.

Завдання проекту – автоматичне визначення цільового використання земельних ресурсів, дотримання сівозміни, визначення точних меж земельного банку, що обробляється. Це формування аналітичної та дослідницької бази у випадках невідповідностей факту оброблюваних полів та звітності.

У ході даного типу досліджень застосовується метод штучних нейромереж (ANN – artificial neural network), віртуального комп'ютерного середовища, яке на основі набору навчальних зображень виявляє та окреслює на супутникових знімках шукані об'єкти — у даному випадку поля з певною культурою: пшениця, кукурудза, ріпак та ін. Кожна культура має свою характерну динаміку розвитку рослин, тому на вхід у нейромережу подається набір супутникових знімків Landsat та Sentinel за період вегетації.

Для навчання нейромереж використовується вибірка фізично підтверджених полів, на яких виконувались польоти дронами або візуальне визначення культури співробітниками польових команд DroneUA спеціально для цього проекту.

В результаті створюються актуальні карти посівів з деталізацією від 10 м/піксель з координатною прив'язкою та автоматичною певною культурою посіву. Точність визначення культур перевищує 95%.

Статистична інформація надається в розрізі районів, областей і надалі – на рівні країни.

Під час робіт з окремих районів Луганської області порушення у дотриманні сівозміни перевищили 27%, при цьому кожне третє поле оброблялося з порушеннями певних контурів та цільового призначення земельних ресурсів. Дослідження доповнено фактами фізичних оглядів для перевірки точності результатів.

Результат досліджень – не формування доказової бази, а створення рекомендованих координат для дослідження співробітниками державної фіскальної служби, а також відстеження динаміки порушень у часі.

«Для нас це перший досвід співпраці з Державною Фіскальною Службою. Відверто надихає, що державні чиновники цікавляться таким інноваційним інструментарієм. Зараз настає нова ера великих даних, коли підробити статистичну інформацію або інформацію про площі, що обробляються, неможливо. Ми повинні бути готовими до того, що сучасний бізнес має бути прозорим» — стверджує Валерій Яковенко, співзасновник DroneUA

За позитивної оцінки пілотний проект буде розширено і на інші регіони України у 2019 році.

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами