Робототехніка, дрони-обприскувачі та ресурсоощадність: в агросезоні 2023 тренд на інновації зростатиме

August 29, 2023
Робототехніка, дрони-обприскувачі та ресурсоощадність: в агросезоні 2023 тренд на інновації зростатиме
   
Підготування до нового сезону вже у розпалі, а складний досвід 2022-го року дає всі підстави прогнозувати подальший розвиток глобальних AgTech-трендів. Напередодні початку весняно-польових робіт сезону 2023 команда DroneUA провела внутрішній зріз ключових векторів посилення стійкості та відновлення агробізнесу України.

Незважаючи на всі труднощі, минулого року дронами-обприскувачами обробили 1,2 млн га, що на 20% більше, ніж 2021-го року. Непрості умови ведення агробізнесу, звичайно, не забезпечили прогнозованого росту, та попри те ринок послуг агродронів користувався високим попитом серед агровиробників. Це пов’язано як з тотальною економією, так і з логічними потребами проводити планові операції на полях вчасно.

Відтак, у 2023-му році прогнозується збереження попиту на послуги агродронів і навіть посилення їх позиції, у зв’язку з тотальним подорожчанням усіх ресурсів. Досвід і результати попередніх агросезонів зарекомендували технологію внесення ЗЗР дронами, як ефективну та досить перспективну. І це підтверджує дуже проста математика в полі:

Економія коштів. У 2021-2022 рр. агродрони допомогли зекономити близько 12,1 млн л пального, адже під час польоту потребують його в 20 разів менше, порівняно з наземною технікою. Для внесення пестицидів на 1 га поля потрібно близько 5 л робочого розчину, що забезпечує економію води до 95%. Так, протягом останніх двох років вдалося зекономили до 440 тис. т води.

Підвищення ефективності обприскування.

Агродрону потрібно до 30% менше препарату, ніж традиційному обприскувачу, для отримання такого ж біологічного ефекту. До того ж ультрамалооб’ємне внесення з точністю до 2 см підвищує засвоюваність препарату в рази.
Дрони-обприскувачі можна експлуатувати в будь-який час, навіть одразу після дощу.
Пошкодження рослин під час обробки дорівнює нулю, що особливо важливо для високорослих культур.
Екологічний підхід. У 2021-2022 рр. із застосуванням агродронів карбоновий слід зменшився на 30,8 тис. т. Таким чином агродрони відповідають цілям сталого розвитку та стають одним із максимально дієвих інструментів.

Економічне відновлення регіонів. Завдяки експлуатації дронів-обприскувачів у 2021 році було створено 1100 нових робочих місць у регіонах для молодих спеціалістів.

Сьогодні Україна є центром максимально практичного використання AgTech-інновацій та робототехніки в агро. Сформована навколо безпілотних технологій і дронів-обприскувачів ринкова екосистема вже кілька років поспіль стає взірцем на світових просторах. А лідерські позиції вдається тримати навіть у такий складний час – ринок дронів-обприскувачів України став №1 у Європі в 2022 році.

“Минулий рік був дуже складним, але в нас є цілковите розуміння того, що саме нові технології зараз допоможуть українським агровиробникам. Наразі важливо не зупинятися й далі впроваджувати інновації в агробізнесі. Потрібно продовжувати рухатися вперед, кооперуватися з технологічними компаніями, ініціювати та об’єднувати міжнародні організації на ринку України, залучати державу та профільні галузеві організації. Відновлення України й посилення агробізнесу може відбуватися лише з інтенсивним впровадженням високотехнологічних рішень”, – відзначає співзасновник і керуючий партнер DroneUA Валерій Яковенко.

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим імпортером та дистриб’ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інші.

У структурі групи компаній функціонують власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкритий центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються на більш ніж 4 млн гектарів посівних площ України. Лише за результатами агросезону 2021 дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн га.

DroneUA входить до трійки найбільш інноваційних бізнесів в сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та до двадцятки найбільш інноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, які презентує на ринку України, та веде активну діяльність в сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також в сферах енергетики, геодезії і топографії.
   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами