Тандем технологій SHERP та DroneUA в інноваційному проекті для ДТЕК

September 14, 2023
Тандем технологій SHERP та DroneUA в інноваційному проекті для ДТЕК
   

ДТЕК Київські регіональні електромережі протестували всюдиходи SHERP та промислові безпілотні платформи від DroneUA для обстеження високовольтних ліній у Київській області у важкодоступній місцевості.

ДТЕК Київські регіональні електромережі обслуговує 46 тис. км електромережі в Київській області, вони забезпечують понад 5,5 млн. клієнтів. Вся інфраструктура вимагає регулярного огляду та обслуговування, щоб застерегти можливі аварійні відключення. Частина ліній електропередач компанії проходять у складно доступних місцях — через річкові переходи та заболочені території. Як правило, щоб перевірити справність лінії в таких місцях, енергетикам доводиться використовувати в роботі човна або проводити обстеження тільки в зимовий період.

У рамках пілотного проекту фахівці ДТЕК мали дістатися і зібрати дані про технічний стан 2 км ліній електропередач, розташованої у важкодоступній болотистій місцевості Бориспільського району. Завдяки комплексному підходу в комбінації дронів та всюдиходів енергетики не лише дісталися важкодоступних ділянок та оперативно зібрали дані про стан ліній, а й змогли здійснити превентивний ремонт аварійних ділянок.

Під час тестового огляду ремонтна бригада на всюдиході переміщалася між прольотами опор болотистої ділянки та визначала стан електромережі. У цей же час промисловий дрон серії Matrice 300 RTK робив верховий огляд лінії і відразу ж за допомогою тепловізора допомагав визначити перегрів та проблемні ділянки, які могли б спровокувати аварійне відключення. Використання комбінації можливостей всюдиходів Шерп та геодезичного безпілотного обладнання операторам вдалося оцифрувати ділянки мережі, доступ до яких був раніше утруднений.

В результаті тестового огляду фахівці компанії ДТЕК отримали всі необхідні дані про технічний стан 2 км високовольтної лінії за 1,5 години. При звичайному-традиційному огляді необхідно було б чекати замерзання водойми та належних погодних умов, не кажучи вже про те, що тривалість інспекції понад 12 годин.

«ДТЕК Київські регіональні електромережі вивчає найкращий світовий досвід, щоб зробити мережі сучасними та надійними. У 2020 році з партнерами SHERP та DroneUA ми тестуємо всюдиходи-амфібії для ремонту мережі у складних умовах. Під час пілотного проекту ми побачили, що машина може легко проїхати там, де не може пересуватися інший спецтранспорт. Для нашої роботи критично важливо дістатися ліній швидко в момент аварії, особливо в важкодоступній місцевості або зимову пору року, коли дороги стають непрохідними після сильного снігопаду. У таких умовах звичайна техніка не справляється, а нам потрібно швидко повернути світло нашим клієнтам », — розповідає генеральний директор ДПЕК Київські регіональні електромережі Віталій Шайда.

«Колаборація — це ключ до найсміливіших проектів і найуспішніших реалізацій. Працюючи разом, об'єднуючись навколо однієї спільної ідеї чи завдання результат виходить справді крутим. Промислові безпілотні платформи, такі як Matrice 300 RTK, створені безпосередньо для виконання складних інспекцій» — Валерій Яковенко, СЕО DroneUA — “Ми змінюємо майбутнє, і мова не лише про Україну!”

«Інновація — це не просто технологія, це насамперед культура. Саме від людей та їхньої відкритості до змін залежить те, наскільки ефективно компанія зможе трансформуватися. Для цього пілотного проекту ми вийшли за звичні рамки та застосували симбіоз технологій. Результат задовольнив наші очікування, тому ми й надалі розвиватимемо співпрацю з SHERP та DroneUA в рамках ДПЕК », — зазначив директор з інновацій ДПЕК Емануеле Вольпе.

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами