Чорнобиль: велика лісова пожежа загашена за допомогою дронів

September 28, 2023
Чорнобиль: велика лісова пожежа загашена за допомогою дронів
   

Пожежа в зоні відчуження поряд із занедбаною атомною електростанцією, що тривала 10 днів, була згашена за допомогою дронів обладнаних тепловізорами.

Велика лісова пожежа спалахнула у лісах, що оточують Чорнобильську зону відчуження 4 квітня. Займання сталося практично через 34 роки після аварії на четвертому реакторі в квітні 1986 року. Аварія, що призвела до найстрашнішої ядерної катастрофи в історії людства. Пожежа стрімко поширювалася, швидко наближаючись до радіоактивних останків ядерних реакторів на Чорнобильській АЕС. Ситуація посилювалась тим, що атомна станція, розташована неподалік міста Прип'ять, на північний захід від столиці України Києва, могла опинитися під загрозою.

Становище було критичним. Понад 1000 рятувальників, 120 пожежних машин, кілька вертольотів і літаків боролися з вогнем і стримували пожежі протягом 10 днів1, запобігаючи поширенню пожежі на атомну станцію, що не діє, а також інші об'єкти в цьому районі.

14 квітня пожежі були повністю загашені. За інформацією Української національної служби з надзвичайних ситуацій, фонове випромінювання у зоні відчуження залишається в межах норми та не збільшується.

У боротьбі з пожежею був задіяний флот із 10 дронів. Підрозділи Державного агентства України з управління зоною відчуження, Державної служби України з надзвичайних ситуацій та Державної лісової охорони використовували дрони для проведення високоякісної аерозйомки, за допомогою якої ліквідатори пожежі змогли швидко оцінити ситуацію та ухвалити вірні рішення.

«Це допомогло нам працювати швидше та ефективніше. Дані, отримані за допомогою дронів, дали можливість керівникам приймати рішення щодо зміни напряму розгортання наземних груп, а також правильного координування літаків, що пілотуються», — прокоментував Олександр Сирота, голова громадської ради при Державному агентстві України з управління зоною відчуження.

Дрони з тепловізорами – поворотна точка у гасінні пожежі

Дрони були задіяні для проведення первинного огляду повітря після виникнення першої пожежі 4 квітня. Ситуація незабаром загострилася, оскільки пожежа швидко поширилася через надзвичайно суху погоду в цьому районі.

У небо здіймалися клуби чорного диму, коли полум'ям було охоплено понад 40 000 гектарів лісу, що оточують зону відчуження. У цій ситуації здатність дронів проводити тепловізійну зйомку стала критичним чинником для рятувальних служб.

Відео: Тепловізор, встановлений на дроні Mavic 2 Enterprise Dual, дозволив рятувальникам візуалізувати осередки пожеж крізь густий дим. Дивіться відео тут.

«При такому густому задимленні було неможливо отримати візуальний огляд, але нам було необхідно впоратися із ситуацією чітко та швидко. У нашому розпорядженні було два дрони Mavic 2 Enterprise Duals. Тепловізори дали моїй команді можливість буквально бачити крізь дим», — сказав Олександр Сирота, додавши, що компактний безпілотник із двома датчиками (візуальним та тепловим) може бути задіяний практично одразу після розпакування.

Фото: Два дрони Mavic 2 Enterprise Dual були надані компанією DroneUA, партнером DJI в Україні, для допомоги у ліквідації пожежі.

Здатність Mavic 2 Enterprise Dual вести тепловізійну зйомку дала можливість покращити розуміння ситуації, дозволяючи персоналу бачити актуальні дані в режимі реального часу, зчитувати вимірювання рівня теплового випромінювання і визначати осередки пожеж протягом хвилин. Технологія FLIR MSXTM в реальному часі накладає стандартне візуальне зображення з тепловим зображенням, вбудовуючи контури та деталі об'єктів у дані тепловізора для більшої чіткості. Екіпажі змогли швидко визначати гарячі ділянки, одночасно отримуючи актуальне загальне уявлення про об'єкти в області, що досліджується.

Фото: Функція FLIR MSX у Mavic 2 Enterprise Dual поєднує теплові та видимі зображення в режимі реального часу (примітка: це зображення іншого об'єкта додано для демонстрації ефекту FLIR MSX).

За словами Олександра Сироти, це значно скоротило час залучення команд реагування.

«Навіть без вогню залишатись у деяких частинах Чорнобильської зони небезпечно. Під час пожежі ми стикаємося із додатковими ризиками для персоналу. Дрони допомогли скоротити час перебування у радіоактивних зонах та знизити потенційні збитки», — підкреслив Олександр Сирота.

У той час як рятувальники ризикують своїм життям заради громадської безпеки, важливо забезпечити їх надійними інструментами, що забезпечують надійний захист від шкоди здоров'ю.

Спільна робота – покращення комунікації

Великомасштабні лісові пожежі – це завжди складне завдання для їх ліквідаторів, що потребує співпраці кількох наземних та авіаційних команд для забезпечення максимальної ефективності реагування. Чорнобильська пожежа, що розгорілася всього за кілька кілометрів від останків Чорнобильської атомної станції, зробила завдання набагато складнішим.

Розподіл понад 1000 пожежних, 120 пожежних машин, кілька вертольотів та літаків, а також 10 дронів та їх ефективне використання стало справжнім викликом для координаторів ліквідації інциденту.

«Ми використовували безпілотники для співпраці з наземними командами та пілотованою авіацією, обмінюючись інформацією та всіма отриманими даними, – зазначив Олександр Сирота. – Поряд із кожним оператором дрону знаходилися представники наземних команд із польовими радіостанціями. Оперативні дані про розвиток ситуації, координати виявлених нових вогнищ, напрями розповсюдження вогню та інша важлива інформація передавалася радіоканалами. Також ми оперативно коригували свої завдання на вимогу командних центрів».

Весь процес взаємодії команд допоміг координаторам спрямовувати наземні бригади та пілотовану авіацію саме туди, де вони були найпотрібніші.

«Застосування авіації у надзвичайних ситуаціях стає набагато ефективнішим, якщо використовувати дані з малих висот, що надаються безпілотниками. У ситуації з пожежею в Чорнобильській зоні це було пов'язано з тим, що видимість у зоні пожежі була майже нульовою, не було можливості отримати візуальні дані там, де це було найнеобхідніше», — сказав Олександр Сирота.

12 квітня, через тиждень після першого загоряння, авіація скинула 538 тонн води у вогнищах пожежі для стримування його поширення. «Ми використовували дані, отримані з дронів, щоб направити авіацію у потрібні місця. Коли літаки наближалися до точок скидання води, дрони вже були на землі або залишалися на низькій висоті», — прокоментував Олександр Сирота, пояснюючи, як пілотована та безпілотна авіація спільно працювали під час місії.

Дрони у боротьбі з лісовими пожежами: необхідний інструмент

Зона відчуження Чорнобильської АЕС – це офіційно окреслена територія навколо місця аварії на четвертому реакторі, також відома як 30-кілометрова зона або просто Зона.

Пожежі в Зоні є періодичним сезонним явищем, але їх масштаби цього року були унікальними через кілька факторів. В Україні була аномально тепла та безсніжна зима, яка висушила ліси, а потім настала суха та вітряна весна, що сприяло швидкому поширенню полум'я.

Готовність груп реагування допомагає їм швидко та ефективно стримувати та гасити пожежі.

Олександр Сирота повідомив, що Державне агентство України з управління зоною відчуження регулярно починаючи з 2016 року застосовує безпілотники в Зоні. Дрони здійснюють моніторинг району та виявляють пожежі на ранніх стадіях. Дрони — ефективні інструменти не тільки під час ліквідації пожеж, але, що важливіше, у їх запобіганні.

«Беспілотники — це обов'язковий інструмент для боротьби з лісовими пожежами, і тепловізійні функції відіграють важливу роль, — прокоментував Олександр Сирота. — Ми використовували дрони для спостереження за лісовими пожежами багато років. Але після досвіду роботи з Mavic 2 Enterprise Dual та отримання даних тепловізірів – мені здалося, що до цього я був просто сліпим.

Дрони особливо важливі у боротьбі з лісовими пожежами, які швидко виходять з-під контролю і наражають на небезпеку як пілотів, так і команди ліквідаторів. Між моментом виникнення пожежі та її виходом з-під контролю існує лише невеликий часовий інтервал. Дрони надають пожежним вигляд з висоти пташиного польоту та допомагають визначити напрямок розповсюдження вогню, щоб ліквідатори пожежі могли швидко приймати рішення про те, куди повинні йти рятувальники та хто має бути евакуйований. Дізнайтесь більше про 4 способи, за допомогою яких безпілотники допомагають боротися з лісовими пожежами тут.

Джерело публікації на сайті DJI
фотоматеріали (с) Олександр Сирота

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами