DroneUA на саміті SelectUSA 2024: функціонування українського tech-сектору в умовах викликів

June 26, 2024
DroneUA на саміті SelectUSA 2024: функціонування українського tech-сектору в умовах викликів
   

Попри постійні економічні та геополітичні виклики, Україна вже зарекомендувала себе як важливий гравець на світовій арені технологій та інновацій. Вже третій рік поспіль українські технологічні компанії демонструють надзвичайну стійкість та здатність адаптуватися до змін. Їхній досвід та експертність стають незамінними ресурсами не лише для внутрішнього ринку, але й для глобальної спільноти. Завдяки висококваліфікованим фахівцям та інноваційному підходу, український технологічний сектор продовжує розвиватися, впроваджуючи нові рішення та створюючи продукти, які відповідають найвищим стандартам якості, відіграючи ключову роль в економіці країни та її майбутньому відновленні. Будучи ключовим гравцем на вітчизняному та важливою частиною світового ринку впровадження роботизованих технологій, 25 червня у США, DroneUA долучилася до заходу "Інвестиційні та партнерські можливості українського технологічного сектору", який став частиною інвестиційного саміту SelectUSA 2024.

В межах зустрічі лідери галузі та представники провідних технологічних стартапів обговорили поточні можливості та майбутній потенціал українського технологічного сектору. Захід розпочався з вітального слова Мариси Лаго, заступниці міністра торгівлі США з питань міжнародної торгівлі. Панельну дискусію модерував Валерій

Добровольський з програми конкурентоспроможної економіки USAID. Експертними думками поділилися також ключові фігури української технологічної індустрії, такі як Олексій Добронравов (Міністерство цифрової трансформації України), Святослав Кавецький (Львівський ІТ Кластер) та генеральні директори провідних технологічних стартапів.

"Не випадково серія заходів саміту розпочалася у Національному музеї американської історії. Ми бачили як економіка США еволюціонувала від економіки, що базується на сировинних матеріалах, експортуючи сировину та імпортуючи певні технологічні рішення, до індустріального гіганта, який експортує високотехнологічні продукти по всьому світу. Цей перехід відбувся на родючому ґрунті, піднімаючись над складними часами, але доходи, які сьогодні підтримують країну, надходять з абсолютно інших секторів", - сказав Валерій Яковенко, СЕО і керуючий партнер DroneUA.

 

“Наразі Україна переважно виробляє сировинні матеріали, але незабаром почне експортувати високотехнологічну продукцію - ці кроки відбуваються вже зараз! Для досягнення цієї трансформації роль USAID є вирішальною. Їхні програми можуть підтримувати Україну у розвитку стійкої економіки, надаючи технічну допомогу, фінансові ресурси та консультаційні послуги. Ця підтримка допомагає малим та середнім підприємствам (МСП) у переробці та створенні продуктів з високою доданою вартістю. Покращення інфраструктури, доступ до міжнародних ринків та впровадження передових технологій є необхідними для економічного зростання України”, - зазначив Валерій Яковенко.

Оптимальний шлях для України - зосередитися на кількох ключових напрямах для максимальної реалізації свого потенціалу:

● Інвестиції в НДДКР: Значні ресурси необхідно спрямовувати на науково-дослідні та дослідно-конструкторські роботи, щоб сприяти інноваціям та розробці нових технологій.

● Підтримка МСП: Фінансова та технічна підтримка є необхідною для підприємців, які займаються переробкою та виробництвом продуктів з високою доданою вартістю.

● Освіта та підготовка кадрів: Інвестування в освіту та професійну підготовку забезпечує наявність кваліфікованих працівників для високотехнологічних галузей.

● Розвиток інфраструктури: Будівництво необхідної інфраструктури для підтримки промислового зростання та експорту є критичним.

● Покращення бізнес-середовища: Створення сприятливих умов для бізнесу шляхом зниження регуляторних бар'єрів та забезпечення доступу до фінансування є життєво важливим.

● Міжнародні партнерства: Встановлення стратегічних партнерств з іншими країнами та міжнародними організаціями може допомогти в обміні знаннями та технологіями.

Активно працюючи над трансформацією своєї економічної моделі та зосереджуючись на виробництві з високою доданою вартістю, Україна може адаптуватися до глобальних економічних викликів і досягти своєї мети - стати однією з провідних економік світу. Участь та підтримка високопрофільних урядових чиновників в черговий раз акцентує на важливості українського заходу та партнерстві між США та Україною.

У своїй промові заступниця міністра торгівлі США Мариса Лаго наголосила на важливості зосередження на економічному відновленні та реконструкції України, навіть у складних геополітичних умовах, а також акцентувала на прагненні утворення партнерської екосистеми українських та американських підприємців. "Для моєї команди в Міністерстві торгівлі США, яка спеціалізується на просуванні міжнародної торгівлі та інвестицій, наш акцент полягає у просуванні вперед. Сьогодні ми тут, щоб з'єднати наші підприємницькі сфери, надати фінансування з США та інтегрувати з нашою інноваційною екосистемою", - пояснила Лаго.

 

Учасники панельної дискусії поділилися думками про стійкість українських ІТ-компаній. Попри поточні умови в Україні, вітчизняний ІТ-сектор успішно реалізує проєкти, демонструючи свою стійкість та здатність адаптуватися, а відтак і здобувають довіру потенційних клієнтів на нових ринках, підтверджуючи свою експертизу та надійність.

Також в Україні є значний потенціал та можливості для стартапів у сфері штучного інтелекту (AI), деякі з яких вже досягли успіху на ринку США. Технології штучного інтелекту стали більш доступними й дешевими, тому компанії різних рівнів та розмірів прагнуть інтегрувати AI рішення у свою діяльність. Розробка передового програмного забезпечення AI та можливостей аналізу даних дозволить українським компаніям підвищити свою глобальну конкурентоспроможність та відкрити нові джерела доходів.

Україна вийшла на новий рівень цифрової держави з такими інноваціями як застосунок "Дія", який інтегрує цифрові послуги для податків, здоров'я та банкінгу, а також надає

комплексну підтримку компаніям, допомагаючи їм орієнтуватися у питаннях, пов'язаних з оподаткуванням, комунікаціями, управлінням контрактами та іншим. Країна має потужну технологічну екосистему, яка давно забезпечує надійні послуги з розробки програмного забезпечення та аутсорсингу для компаній зі списку Fortune 500, а також розробляє всесвітньо відомі технологічні продукти, такі як Grammarly та Reface. Запушений всього за два тижні до повномасштабного вторгнення, проєкт "Дія" мав на меті створити сприятливі умови для ІТ та цифрових економічних бізнесів в Україні. Попри все проєкт швидко набрав обертів, підтримуючи сьогодні понад 1,100 компаній.

 

Запровадження особливого правового статусу "Дія Сіті" для технологічної індустрії, привабило понад 1,000 компаній, включаючи глобальних гігантів, таких як Revolut, Visa, Nokia, Lyft та SAP, які мають R&D офіси в Україні. Наразі сектор зараз становить 5% ВВП України, що підкреслює його значущість в економічному ландшафті країни. Попри постійні виклики, українські технологічні компанії продовжують надавати виняткову цінність інвесторам та клієнтам, демонструючи свою стійкість і надійність.

"Ми в DroneUA пишаємося тим, що є одними з перших резидентів "Дія Сіті. Ми високо цінуємо та підтримуємо цей інноваційний підхід до бізнесу. Ми закликаємо всі українські ІТ-компанії дослідити цю можливість", - підкреслив Валерій Яковенко.

Міністерство цифрової трансформації України, рушійна сила проекту "Дія", прагне ідентифікувати та підтримувати проривні рішення для стимулювання інновацій та розвитку стратегічних переваг. Українські компанії добре підготовлені до внеску в глобальні зусилля з безпеки.

Станом на сьогодні український технологічний сектор продемонстрував неймовірну стійкість та адаптивність у найкритичніших умовах. Використовуючи існуючі технології, зосереджуючись на AI та цифровізації, та підтримуючи інноваційні проекти, українські компанії готові конкурувати на глобальному рівні. Завдяки ініціативам, таким як "Дія", технологічна індустрія продовжує стимулювати економічне зростання та відіграє ключову роль у майбутньому України. Своєю чергою саміт SelectUSA, що зосереджений на сприянні міжнародній торгівлі та інвестиціям, відіграє важливу роль у підтримці українських технологічних ініціатив. Забезпечуючи платформу зі встановлення зв’язків між українськими та американськими підприємцями. Захід сприяє важливим партнерствам і доступу до ресурсів, що необхідні для зростання, залучення, розробки та інтеграції інновацій.

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами