DroneUA на вебінарі від FERM поділився експертизою в інтеграції робототехніки у сільське господарство

August 14, 2024
DroneUA на вебінарі від FERM поділився експертизою в інтеграції робототехніки у сільське господарство
   

Cоняшник — одна з ключових олійних культур, що забезпечує стабільний дохід для українських аграріїв, оскільки займає значну частку в експорті товарів і формує основу для світового виробництва соняшникової олії. Тому десикація цієї культури є важливою агротехнологічною операцією, що суттєво впливає на врожайність і, зрештою, рентабельність вирощування соняшнику в умовах нинішніх економічних викликів. Саме тому напередодні активного сезону десикації все більше експертів ринку об’єднуються разом, щоб поділитися знаннями та практичними напрацюваннями стосовно ключового етапу, що забезпечує високу якість врожаю та його рівномірне дозрівання, знижує втрати під час збирання та покращує зберігання культур. 13 серпня 2024 року DroneUA взяв участь в онлайн-вебінарі від партнерів FERM на тему: “Десикація агродронами — невід'ємна складова ресурсоощадного підходу у вирощуванні культур", де обговорили доцільність десикації на соняшнику кукурудзі та сої, а також дослідили ефективність агродронів у цьому процесі.

Використання агродронів для десикації

Агродрони вже стали незамінним інструментом у сучасному агровиробництві, зокрема, для процесу десикації, пропонуючи ряд беззаперечних переваг, - про це зазначає Богдан Поривай, Team Lead проєкту дрони FERM. 

Оптимальний розподіл препаратів та збільшена ефективність

Саме за допомогою агродронів в процесі десикації аграрії досягають рівномірного внесення та уникають пропусків під час обприскування. Це дозволяє знизити витрати на препарати і забезпечити оптимальні умови для підсушування рослин, що критично важливо для збереження якості врожаю.

Оптимізація ресурсів та зменшення шкоди довкіллю

Десикація з використанням агродронів знижує витрати на робочу силу, оскільки потребує тільки оператора та його помічника на противагу цілим бригадам, які працюють з колісною технікою. Разом з тим відбувається й оптимізація ресурсів та мінімізується вплив на довкілля завдяки зменшенню кількості використаних пестицидів. Це стає можливим завдяки точковому внесенню та ультрамалому розміру крапель, що забезпечує кращу абсорбцію, знижує втрати препарату та унеможливлює стікання розчину на ґрунт. Важливим екологічним ефектом використання агродронів є зменшення вуглецевого сліду завдяки використанню електричних акумуляторів. 

Вчасність виконання операцій

Завдяки високій мобільності агродронів, вони можуть оперативно залучатися для проведення десикації, що дозволяє працювати у критично необхідні часові проміжки та за несприятливих погодних умов, а саме - одразу після дощу. 

Робота на складних ділянках і відсутність витоптувань

Завдяки впровадженню безпілотних рішень процес десикації стає швидшим, ефективнішим і менш затратним. Агродрони здатні працювати на ділянках зі складним рельєфом і конфігурацією, а також обробляти поля із нульовим пошкодженням посівів. Через високий відсоток витоптування рослин колісною технікою - до 10%, використання безпілотних рішень стає важливою складовою зменшення збитків шляхом мінімізації втрати врожаю через виникнення технологічних колій. 

 

Розвиток безпілотних технологій в Україні: виклики та можливості

Наразі Україна володіє найбільшим флотом агродронів та за останні роки стала лідером з використання безпілотних рішень в Європі. Сьогодні це дозволяє здійснювати сільськогосподарські операції навіть у найскладніших умовах, при цьому зберігаючи максимальну ефективність та оптимізуючи часові й людські ресурси. Зокрема, Анатолій Безолюк, керівник агронапрямку DroneUA, XAG Ukraine зазначив, що станом на 2023 рік, агродронами оброблено близько 1 млн га сільськогосподарських угідь. Окрему увагу експерт приділив поточним викликам, з якими зіштовхуються українські аграрії.

Ускладнений експорт

Ускладнений експорт зернових культур, зокрема соняшника та соняшникової олії провокує ріст цін на внутрішньому ринку, що особливо гостро відчувається на фоні збільшення енерговитрат у процесі вирощування. Саме застосування робототехніки стає актуальним рішенням на шляху до оптимізації виробничих процесів та витрат. 

Брак кваліфікованих кадрів

Технологія ультрамалооб’ємного обприскування (УМО) вже довела свою ефективність на українських полях, тому аграрії прагнуть використовувати метод у власних господарствах. Проте брак кваліфікованих кадрів, які б могли якісно керувати агродронами створює труднощі у масовій реалізації технології. Зважаючи на актуальність питання та розуміючи важливість підготовки спеціалістів, DroneUA веде активну співпрацю з освітніми закладами з навчання пілотів агродронів. Зокрема по всій Україні вже відкрито 13 кабінетів безпілотних технологій, де студенти наочно ознайомлюються з конструкцією агродронів та освоюють навички пілотування. Разом з тим понад 720 осіб змогу здобути професію на оператора агродрона у Центрах професійно-технічної освіти Державної служби зайнятості, куди DroneUA передав 9 робочих комплектів обприскувачів.

Власний агродрон VS послуги сервісних компаній

Поширена дилема серед агровиробників в сезон десикації: придбати власний агродрон чи скористатися послугами сервісних компаній, котрі володіють експертизою з виконання різноманітних агрооперацій. Ідеальна формула співпраці включає поєднання сервісних послуг з використанням власного агродрона, коли працівники господарств отримують можливість перейняти досвід від фахівців сервісних компаній. Це створює можливості для агровиробників у наступних сезонах виконувати технологічні операції самостійно із власним обладнанням більш якісно.

 

Десикація агродроном як елемент технології зниження витрати

В рамках обговорень, Cергій Хаблак, агроном-експерт, автор FERM розкрив технологічну карту із захисту та догляду рослин, розповів про місце та роль десикації як елементу технології, а також дав рекомендації із проведення агрооперації, зокрема: про оптимальні норми виливу, актуальні препарати та періоди їх застосування. 

Зокрема фахівець зазначив, що проведення десикації є актуальним не тільки на соняшнику, але для сої й кукурудзи. Високорослі культури потребують особливої уваги, оскільки їх збір вимагає значних зусиль і ресурсів. Своєю чергою десикація дозволяє суттєво знизити витрати, адже підсушені рослини легше збирати, а також зменшуються втрати врожаю під час збору.

Разом з тим експерт акцентував на економічній вигоді від десикації, адже на фоні здорожчання цін на газ, сушіння культур на елеваторах, зокрема кукурудзи втратило свою рентабельність, призводячи до збитковості. Десикація ж дозволяє знизити вологість зерна вже на полі, що скорочує загальні витрати на сушіння та зберігання.

 

DroneUA висловлює подяку організаторам онлайн-вебінару - FERM та учасникам події за експертні обговорення, що рухають вітчизняну агрогалузь у напрямку інновацій. Не зупиняючись у прагненні поширення ефективних підходів до виконання ключових агрооперацій, запрошуємо усіх охочих на онлайн-подію від DroneUA: “Десикація соняшнику 2.0: стратегія лідерства на світовому ринку”, що відбудеться 15 серпня 2024 року з 16:00 до 17:30 (за київським часом). Участь безкоштовна, реєструйтеся за посиланням: https://forms.office.com/e/jcidMgweDW.

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами