Використання агродронів у сезоні 2023: партнерська зустріч DroneUA

August 29, 2023
Використання агродронів у сезоні 2023: партнерська зустріч DroneUA
   

Група компаній DroneUA презентувала новинки бренду XAG, провела демонстрацію агродронів, а також ініціювала обговорення актуальних питань на українському ринку робототехніки, перспектив і викликів сезону 2023.

Захід відбувся 28 березня у Київській області на базі міжнародного центру з точного землеробства Agrilab.

На подію завітали партнери DroneUA, аграрії та представники медіа, котрі зацікавленні у впровадженні інноваційних ресурсоощадних технологій і готові всебічно сприяти та прискорювати їх інтеграцію в українське агровиробництво, попри складні для бізнесу умови.

За стрімкого подорожчання ресурсів і в той же час зниження ціни на агропродукцію, застосування робототехніки у сільському господарстві стає стратегічного важливим. Зокрема, технологія внесення ЗЗР і добрив дронами дозволяє суттєво зекономити кошти, заощадити ресурси й разом отримати вищу врожайність. Усе це не лише сприяє розвитку української агрогалузі, а й забезпечує продовольчу безпеку світу. 

Вітчизняні аграрії вже переконалися в дієвості цього інструменту в попередніх сезонах і сформували цілу екосистему бізнесів навколо застосування роботизованих технологій.

“Минулий сезон був неймовірно важким для кожного з нас. Попри те, що досягнення планових показників роботи стало неможливим, ринок все ж вистояв. А ринок робототехніки навіть продемонстрував ріст – дронами-обприскувачами обробили на 20% більше площі (близько 1,2 млн га), аніж 2021 року. І це є ознакою потужності, витривалості та системності роботи кожного аграрія, кожного нашого партнера, кожного, хто працює у сфері високих агротехнологій. У 2021 році Україна стала найшвидшою в підкорені роботизованих технологій у світі, залишивши далеко позаду Бразилію, країни південно-східної Азії та деякі регіони Китаю. А в 2022 році, попри надскладні умови, Україна сформувала 40% загальноєвропейського ринку робототехніки. Усі ці наші спільні досягнення заряджають і дають розуміння того, що незважаючи на складну ситуацію, ринок рухається далі й це лише початок. Цьогоріч ми будемо працювати ще краще, більш системно та якісно”, - коментує Валерій Яковенко, співзасновник і керуючий партнер Групи компаній DroneUA.

 

Під час заходу презентували найпотужніший агродрон на ринку робототехніки – XAG P100. Головними особливостями XAG P100 є змінний модуль для виконання різних операцій і збільшені ємності для рідин (40 л) і сухих матеріалів (60 л). Тепер модифікувати конструкцію дрона для виконання різних операцій можна значно легше та швидше завдяки можливості розділяти літальну платформу та платформу для внесення ЗЗР/добрив/насіння. Разом із тим агродрон P100 встановлює нові стандарти продуктивності:

  • загальна продуктивність 25 га/год;
  • максимальна продуктивність розпилення до 12 л/хв робочого розчину;
  • максимальна продуктивність розкидання 80 кг/хв;
  • тривалість роботи на одному заряді акумулятора – до 280 кг внесення сипучих матеріалів і до 7 га обробки робочим розчином.

Окрім того, учасники події дізналися про удосконалену лінійку наземного агродрона XAG R150. Це сучасна роботизована платформа, що все глибше проникає у виробничі операції, полегшуючи рутинні процеси. Вона працює повністю автономно, з точністю до 2 см навіть на бездоріжжі. Безпілотник є ідеальним помічником у саду або ж на ягідних чи овочевих плантаціях. Він може транспортувати різні матеріали, обприскувати рослини та підрізати бур’яни. Його конструкція легко модифікується, адаптуючись до індивідуальних потреб господаря. Модернізована модель безпілотного наземного XAG R150 2022 має ще вищу потужність і розширені можливості для ведення сільського господарства нового покоління. І саме завдяки відкритості українських аграріїв до інновацій передові українські компанії мають змогу одними з найперших у світі впроваджувати робототехніку майбутнього.

Група компаній DroneUA працює за різними напрямами й оптимізує агровиробництво багатьма шляхами та з різним обладнанням. Цьогоріч на український ринок виходить автопілот XAG AutoPilot Console. Це мобільний підрулювач, яким можна обладнати потрібну вам машину, трактор чи обприскувач, протягом 20 хв. Однією з основних переваг цього сучасного оснащення є досить агресивна ціна – нижче $3 тис.

 

Аби робота аграріїв стала ще зручнішою та більш точною XAG розробив оновлення своїх для безпілотників, а саме – моделей V40, P40 та світової новинки – найпотужнішого агродрона P100. Йдеться про нову версію програмного забезпечення дрона, оновлення терміналу локальної мережі LNT і мобільного додатку для користувачів. Оновити всі пристрої необхідно кожному власнику агродрона перед початком сезону.

Нові досконалі рішення виробника допоможуть оптимізувати керування агродронами та підвищити продуктивність і точність проведення операцій із захисту посівів чи внесення добрив.

 

Безумовно в ході події презентували самі агродрони. Фахівці розповіли про конструктивні особливості двороторного дрона XAG V40, що став фаворитом у 2022 році на міжнародному ринку. А найпотужніший дрон зі змінним корпусом XAG P100 продемонстрували в роботі, попри дощову та вітряну погоду. 

Відтак, усі вкотре переконалися – українських аграріїв не зупинити. Їм не стануть на заваді ні кліматичні, ні економічні негоди. Разом ми рухаємося в одному напрямку та до спільної мети. Та для підсилення цього руху та можливості ринку повноцінно функціонувати вкрай необхідна підтримка держави. Об’єднавши наші сили, ми подолаємо всі труднощі, додамо економічного та стратегічного впливу Україні на світовій арені та незабаром виведемо український агроринок на новий рівень.

“В Україні сформувався один із найпотужніших ринків робототехніки для сільського господарства, а разом із ним – ціла ексосистема рішень. Але це стало можливим завдяки вкладу кожного гравця ринку. І будь-які подальші зміни та прогрес на цьому ринку можливий лише шляхом об’єднання сил і можливостей. Тому сьогодні від кожного потрібна регулярна та ґрунтовна комунікація в усіх засобах і каналах, що нагадає про критичну важливість агронапрямку й про те, що дрони допомагають врятувати врожай. Без них буде дуже важко. Але разом із просуванням цієї ідеї необхідно, щоб в усіх державних структурах розуміли різницю між дроном для збиранням даних і дроном, що обприскує поля. Останній не становить жодної загрози ні для кого. Підвищення обізнаності щодо роботи дронів-обприскувачів має виконуватись кожним із нас, в особистих комунікаціях. Нам потрібна участь кожного з вас. Цьогоріч це є головною передумовою вдалого запуску сезону, ефективного захисту посівів і отримання високої врожайності культур врожаю зі зниженою собівартістю зерна”, - підсумовує Валерій Яковенко.

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами