Phantom 4 RTK Практика застосування

October 02, 2023
Phantom 4 RTK Практика застосування
   

У новій моделі Phantom 4 RTK DJI постаралися зробити все, щоб складні промислові завдання можна було вирішувати з легкістю. Ця модель з'явилася в Україні зовсім недавно, одними з перших дрон почали застосовувати DroneUA.

Дрони стають невід'ємним інструментом у промисловості, замінюючи класичний підхід у зборі інформації, при цьому значно скорочуючи час та необхідну робочу силу. DroneUA розробили успішні кейси із застосування даної моделі дрону. Приклади які можуть бути базовими для використання.

Phantom 4 RTK – це перший дрон від світового лідера DJI, який має модуль визначення координат із сантиметровою точністю та унікальну у своєму роді систему синхронізації отриманих поправок у режимі реального часу.

Цей дрон призначений для компаній, які працюють у сфері будівництва, добувної промисловості, геодезії, топографії та використовують дрони для створення карт, ортофотопланів та 3D моделей.

Технічні особливості:

  • Модуль RTK (GPS: L1/L2; GLONASS: L1/L2Galileo: E1/E5a
  • 1-дюймовий 20-мегапіксельний СMOS сенсор
  • Технологія цифрової передачі зображення OcuSynk 2.0 HD
  • Система TymeSync забезпечує безперервну синхронізацію контролера польоту, камери та модуля RTK
  • Спеціальний додаток для планування маршрутів GS RTK APP/PC GS PRO

Переваги:

  •  кількість необхідних опорних точок ставати дорівнює 0;
  •  швидкість робіт збільшується вчетверо;
  •  процес картографування стає простіше та ефективніше.

Приклад використання

Завдання

  • порівняння точності даних з Phantom 4 RTK з контрольними точками, отриманими за допомогою РТК-роверу

Тестова ділянка : м. Київ, частина вул. Саксаганського

Задіяна техніка та ПЗ:

  •  Квадрокоптер Phantom 4 RTK
  •  РТК-ровер GNSS rover ELNAV i70
  • Програмне забезпечення Pix4Dmapper

Етапи виконання робіт:

  1. Координування точок для контролю

Для контролю точності даних, отриманих за допомогою Phantom 4 RTK, було закоординовано 10 контрольних точок з використанням GNSS rover ElNAV i70.

  1. Зйомка місцевості з Phantom 4 RTK
  2. 1 Принцип роботи Phantom 4 RTK.

Передбачено 2 варіанти отримання поправок до координат для досягнення заявленої точності.

- робота від базової станції DJI D-RTK 2 Mobile Station

- Робота від мережі базових станції GNSS- SystemNET.

Для найбільш ефективного використання модулів позиціонування Phantom 4 RTK було створено систему TimeSync. Вона дозволяє дрону розраховувати положення центру знімка, у поєднанні з даними розташування, висоти, кутів нахилу камери щодо дрона та часу. Таким чином EXIF кожного знімка в режимі реального часу записується координата центру фотографування, з урахуванням всіх поправок.

Крім того, на заводі-виробнику виробляється калібрування камери, те, що у фотограмметрії називають калібрування внутрішніх елементів орієнтування (координати головної точки x 0 , y 0 і фокусна відстань знімка f і дисторсії). Ці дані записуються в розширені метадані кожного знімка.

2.2 Особливості планування маршруту: Phantom 4 RTK поставляється з додатком GS RTK APP/програмою PC GS PRO повністю інтегрованою з дроном, в якій є весь необхідний функціонал для планування маршрутів та контролю дрону.

Параметри, з якими виконувались виміри:

  • Висота зйомки 150м
  • Роздільна здатність 4 см/пкс
  • Перекриття 80 поздовжнє/75 поперечне
  • Швидкість 10 м/с

3. Обробка даних

Завдяки системі TimeSync точні координати центрів знімків вже записані в EXIF, включаючи точність, з якою та чи інша координата була отримана. При завантаженні фотографій у проект Pix4d mapper програма автоматично розпізнає, що дані були отримані з камери Phantom 4 RTK (FC6310R_8.8_5472x3648) і крім координати, враховує дані калібрування камери.

4. Порівняння точності даних з Phantom 4 RTK з контрольними точками отриманими за допомогою RTK-ровером.

Для порівняння точності пілотами DroneUA було виконано 4 тестові польоти для даної території. Роздільна здатність, з якою виконувався вимір GSD — 4.4 см/пкс, тому очікувана планова точність становить до 8 см (2×GSD), точність за висотою до 12 см (3×GSD). В результаті виконаних польотів точність планового положення координат по контрольних точках не перевищує 3 см, точність висотного положення координат не перевищує 4 см.

Результати

Ортофотоплан та 3D модель місцевості, дані, які надалі можна використовувати для створення топографічних планів

Формати експорту фотограмметричної обробки

  • Ортофотоплан: (GeoTIFF, KML)
  • Хмара крапок: (LAS, LAZ, PLY, XYZ)
  • 3D-міш: (PLY, FBX, DXF, OBJ)
  • Горизонталі із заданим перерізом рельєфу: (SHP, PDF, DXF)
  • ЦМР: (GeoTIFF)
  • ЦММ: (GeoTIFF)
  • Сітка висот: (XYZ, LAS, LAZ)

Можливості Phantom 4 RTK фахівці DroneUA змогли оцінити на практиці, де в процесі обробки даних були отримані результати, які ще раз підтвердили, що цей дрон – це одне з найефективніших рішень у промисловості та картографії.

DroneUA – провідний інтегратор безпілотних технологій на ринку України. Компанія веде свою діяльність у сферах, енергетики та нафтогазовій промисловості, а також у сферах геодезії та топографії. Основними напрямками роботи Drone.UA є розробка та впровадження галузевих рішень, заснованих на технології дронів, надання послуг з використанням БПЛА, а також обробка даних, що одержуються за допомогою безпілотників. Технології Drone.UA використовуються на понад 3.5 млн гектарів посівних площ України.

Запросити дані Phantom 4 RTK
   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами