Моніторинг озимих культур, точне землеробство від Drone.UA

October 03, 2023
Моніторинг озимих культур, точне землеробство від Drone.UA
   

Моніторинг озимих культур – вигідна інвестиція аграрного бізнесу. Практика показує, що врожайність цих культур вище, ніж ярих, відповідно, приблизно однакових витратах генерується великий прибуток. У вирощуванні озимих є своя специфіка (складність перенесення холодів, хвороби і клімат, що змінився за останні роки), проте гра коштує свічок.

Ми, разом із фермерами та кількома господарствами Київської, Миколаївської та Херсонської областей, і склали путівник із рекомендаціями, який допоможе вам виростити гарний урожай!

Підготовка до сезону та збереження посівів восени – визначальні фактори високого врожаю. Чинники, що впливають на врожайність:

  • забезпечення потреби у добривах,
  • захист від бур'янів та шкідників,
  • регуляція зростання для вдалого перезимування рослин.

Головним завданням є збереження посівів від загибелі через дію низьких температур.

При розробці заходів, спрямованих на збереження рослин у період зимівлі, важливу роль відіграє поєднання агрономічної науки з прогресивною технологічною практикою. Найбільшу стійкість до негативних факторів виявляють:

  • правильно підібрані сорти
  • оптимальні терміни посіву
  • якість насіннєвого матеріалу (неушкоджене, здорове насіння)
  • хороший рівень підготовки ґрунту
  • правильне харчування рослини
  • вміст продуктової вологи

За таких умов озимі культури встигають до настання зими нормально розкуситися, сформувати добре розвинену кореневу систему та вузол кущіння.

Мета агротехнічних заходів:

Для отримання хорошого врожаю потрібно зберегти щонайменше 500-700 продуктивних пагонів на 1 м2 за високої продуктивності колоса. Для цього ще до сівби необхідно провести дослідження ґрунтів на заселення шкідниками, хворобами, бур'янами, перевірити родючість землі за фізико-хімічними показниками.

Врожайність озимих може відрізнятися від регіону вирощування, погодних умов, обраного сорту зернових, проте існує комплекс заходів, який дозволяє вирішити такі проблеми як: слабка морозо- та зимостійкість рослин, хвороби, ураження грибковими, вірусними інфекціями. Вирішенням цих проблем став чітко збудований алгоритм процесів для ефективного догляду за посівами.

Застосування сучасних технологій, таких як комплексний аналіз ґрунтів у лабораторіях, моніторинг посівів за допомогою безпілотних літальних апаратів (БПЛА) та супутникових знімків, систем диференційованого посіву та внесення добрив дозволяють отримувати стабільно високий урожай, заощаджуючи при цьому час та гроші.

Результат:
• Економія добрив – 15-30%
• Економія насіннєвого матеріалу – 3-8%
• Скорочення амортизації сільгосптехніки – 5-10%
• Економія фінансових ресурсів – 12 $ на Га

За допомогою експертів української компанії Drone.UA, на прикладі полів фермерського господарства миколаївської області, ми змоделювали різні ситуації та підготували перелік обов'язкових робіт, необхідних для досягнення максимальних результатів.

Захист від бур'янів

Восени бур'яни знижують коефіцієнт перезимівлі посівів за рахунок конкуренції за поживні речовини та світло, а також формують свою кореневу систему, що ускладнює боротьбу з ними навесні/літом. У цей період необхідно скласти карти зараження посівів бур'янами, а також підрахунок та визначення видового складу бур'янів. Важливо вчасно визначити рівень та осередки поширення бур'янів, прийняти рішення про застосування гербіцидів, розрахувати дозу та сформувати карти диференційованої обробки посіву.

Захист від грибкових та вірусних інфекцій

У разі недостатньої обробки насіння різні поверхневі захворювання, такі як борошниста роса, бура листова іржа та ін, суттєво знижують майбутню врожайність. Необхідно виявити осередки захворювань для своєчасного застосування фунгіцидів. У тяжких випадках уражень слід визначити вид збудника захворювання. Багато компаній, крім проведення аналізів, надають консультації щодо застосування препаратів.

Управління швидкістю зростання (для озимого ріпаку)

дозволяє не допустити переростання рослин більше розміру, оптимального для перезимівлі. Регулятори росту перенаправляють поживні речовини з надземної частини рослини в коріння, уповільнюючи зростання надземної частини та стимулюючи розвиток кореневої системи. Для точкового застосування цих речовин потрібно створити карти рівня розвитку посівів ріпаку, на підставі яких приймається рішення щодо застосування регулятора росту.

Визначення родючості ґрунту.

Основне внесення добрив відбувається при/перед посівом, проте не менш важливим є раніше-весняне підживлення, яке можна скоригувати, маючи інформацію про родючість ґрунту (і стан рослин на момент входу в зимівлю та виходу з нього). Сформувавши такі карти родючості ґрунтів, які при наземному засвідченні (агрохімічному аналізі у вибраних точках) можна використовувати для уточнення норм добрив. При цьому сканування ґрунту потрібно проводити в максимально ранні терміни, щоб рослинність не закривала ґрунт.

Визначення показників розвитку рослин використовується для формування норм ранньовесняного внесення добрив. Перед входом у зимівлю (бажано) або одразу після виходу з неї фахівці можуть надати інформацію у вигляді карток за такими показниками:

- Відсоток схожості

- Коефіцієнт кущіння

- Наземна біомаса

- фаза розвитку

- Індекс листової поверхні

- Концентрація хлорофілу

- Загальний фотосинтетичний потенціал.

Ця інформація важлива для коригування норм внесення добрив, а також, наприклад, для весняного підсіву.

Аналіз попереднього сезону (сезонів) вирощування. Якщо ви отримали несподівано низький урожай на окремих полях або фрагмент поля, варто використовувати архівні супутникові дані, які можуть відновити картину динаміки вегетації і виявити причину зниження врожаю, момент її наступу і розташування. Навіть якщо попередник був іншим, причина зниження врожаю може бути подібною і цього року, наприклад, зони підтоплення ґрунту, яких не видно з краю поля. Така інформація допоможе сформувати стратегію обробки проблемних зон цього сезону.

Використання перерахованих вище методик підвищує врожайність на 10-15%, паралельно скорочуючи витрати на насіння та добрива. Дані показники отримані досвідченим шляхом за два останні сезони.

Drone UA – лідер українського ринку безпілотних літальних апаратів для сільського господарства Під наглядом компанії перебувають понад 2 млн. га сільгосп земель українських підприємств. Компанія пропонує широкий спектр послуг для аграріїв з моніторингу, обробки, аналізу даних, складання карт, та рекомендацій щодо догляду за посівами сільськогосподарських культур.

   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами