DroneUA ініціювала звернення до профільних міністерств про відкриття неба для агродронів

August 29, 2023
DroneUA ініціювала звернення до профільних міністерств про відкриття неба для агродронів
   
За підтримки Асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” та Спілки Українських Підприємців, група компаній DroneUA ініціювала звернення до профільних міністерств щодо можливості використання повітряного простору дронами-обприскувачами протягом сезону 2023 з метою проведення сільськогосподарських операцій.

Офіційні листи-звернення від імені бізнес-асоціацій направлено на Міністерство аграрної політики та продовольства, Міністерство економіки та Міністерство Оборони України.

Основна мета: напрацювати спільний механізм інформування та отримання дозволів на проведення робіт повітряними агродронами протягом агросезону 2023.

Сьогодні як ніколи важливо витримувати спільний інформаційний фронт та відстоювати ринкову позицію: дрони-обприскувачі потрібні агровиробникам як безальтернативний ресурсоощадний інструмент, що забезпечить посилення не лише продовольчої безпеки, а й фінансової стабільності аграріїв.

Загальний ефект від використання агродронів в 2021 та 2022 роках становив:

2,2 млн га – площа полів, оброблених дронами-обприскувачами;
до 350 тис. тонн – додатково зібраний урожай, завдяки захисту посівів агродронами;
понад 12,1 млн л – економія пального завдяки використанню агродронів, порівняно з класичною колісною технікою;
до 30,8 тис. тонн – скорочення викидів вуглецю;
близько 440 тис. тонн – економія води;
понад 1 тис. робочих місць – збережено в умовах воєнного стану.
Якщо підрахувати проведення однієї операції зі внесення ЗЗР дронами на площі 1 мільйон гектарів, що складає 5,9 % від загальної площі зернових та олійних культур в Україні (16,85 млн га, станом на 2021 рік), то отримаємо загальний економічний ефект розміром 65,55 млн дол.

Сьогодні ми звертаємося до кожного з вас із прохання підтримувати цю ініціативу та максимально поширювати інформацію у своїх каналах комунікації в соціальних мережах, ділитися в профільних групах, з представниками ЗМІ.

Зараз потрібно створити потужне публічне обговорення питання відкриття неба для агродронів. Від цього рішення залежить проведення всього агросезону 2023.

Лист-звернення на Мінагрополітики від УКАБ

Лист-звернення на Мінагро, Мінекономіки та Міноборони від СУП

Текст листа-звернення до УКАБ від DroneUA

Важливо! Ми всі розуміємо, що за поточних умов безпекова функція є надважливою. Безпілотні технології відіграють у ній вирішальну роль. Ситуація, що склалася з локальними заборонами використання агродронів минулого сезону, насамперед пов’язана з нерозумінням відмінностей агродронів від безпілотників цивільного чи військового призначення.

Для виправлення цієї ситуації ми підготували інформаційну довідку, основна ціль якої пояснити основні відмінності агродронів.

Завантажити інформаційну довідку.

Технічні характеристики агродронів/дронів-обприскувачів, що використовуються для внесення засобів захисту рослин чи виконання інших агротехнологічних операцій у сільському господарстві:

Габарити, міn-мах значення (висота*ширина*довжина): від 2 до 4 м
Максимальна швидкість польоту: до 24 км/год за висоти 5 м
Об’єм бака: від 10 до 50 л
Наявність атомайзерів чи форсунок для розпилення розчину: 2 і більше
Наявність габаритних аеронавігаційних вогнів. Якщо роботи в полі проводяться в темний час доби, їх можна побачити на максимальній відстані польоту дрона.
Робочі параметри за внесення засобів захисту рослин:

Швидкість руху до 24 км/год з висотою польоту над рослинами до 5 м
Траєкторія польоту: переважно паралельні треки довжиною до 1,3 км
Під час повертанні на майданчик обслуговування (вихідну позицію) швидкість до 15 км/год, висота до 10 м залежно від рельєфу, наявності технічних перешкод (дерев, ліній електропередачі тощо).
DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим імпортером та дистриб’ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інші.

У структурі групи компаній функціонують власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкритий центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються на більш ніж 4 млн гектарів посівних площ України. Лише за результатами агросезону 2021 дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн га.

DroneUA входить до трійки найбільш інноваційних бізнесів в сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та до двадцятки найбільш інноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, які презентує на ринку України, та веде активну діяльність в сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також в сферах енергетики, геодезії і топографії.
   

DroneUA – це міжнародний системний інтегратор безпілотних рішень та робототехніки.

На ринку України та Східної Європи група компаній DroneUA є найбільшим інтегратором, імпортером та дистриб'ютором провідних виробників дронів у світі та представляє технологічні рішення від брендів XAG, EcoFlow, Pix4D, Parrot, Chasing, DroneDeploy, AgroCares та інших.

У структурі групи компаній працюють власні інженерні, виробничі та сервісні підрозділи, відкрито центр обробки даних. Представлені DroneUA технологічні рішення використовуються більш ніж на 4 млн. га посівних площ України. Тільки за результатами агросезону 2021 року дронами-обприскувачами від DroneUA було оброблено понад 1 млн. га.
DroneUA входить до ТОП 3 найінноваційних бізнесів у сільськогосподарському секторі України за версією видання FORBES та ТОП 20 найінноваційних підприємств України.

Група компаній продовжує розширювати перелік технологічних брендів, представлених на ринку України, та веде активну діяльність у сільському господарстві, нафтогазовій промисловості, а також у сферах енергетики, геодезії та топографії.

Звязатися з нами